W poszukiwaniu zdrowszych fajerwerków
3 lipca 2009, 12:29Naukowcy pracują nad nowym rodzajem sztucznych ogni, które są bezpieczniejsze zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i środowiska. Wytwarzają mniej dymu i zawierają mniej toksycznych metali, co może być szczególnie istotne dla pirotechników oraz zagorzałych miłośników wystrzałowych pokazów (Environmental Science & Technology).
Wykrywanie min tanim sposobem
16 czerwca 2010, 21:31Miny lądowe zabijają i okaleczają co roku tysiące ludzi, zmuszonych żyć na terenach dawnych i niedawnych konfliktów zbrojnych. Ich rozbrajanie jest trudne i kosztowne, wielu krajów na nie nie stać. Dla nich nadzieją jest wynalazek prof. Johna Scalesa.
Przez suplementy czują się niezniszczalni
22 kwietnia 2011, 09:08Psycholodzy zauważają, że w pewien paradoksalny sposób zażywanie suplementów niekiedy obraca się przeciwko ludziom, ponieważ stosując je, częściej popełniają wykroczenia przeciw zdrowiu. Wen-Bin Chiou z tajwańskiego National Sun Yat-Sen University wspomina np. o koledze, który wybrał niezdrowy posiłek po daniu organicznym, tylko dlatego że dzień wcześniej zażył multiwitaminę.
Bill Gates szuka toalety idealnej
16 sierpnia 2012, 09:49Bill Gates wybrał zwycięzców ogłoszonego przez siebie przed rokiem konkursu „Reinvent the Toilet Challenge“. Jego celem było opracowanie... nowego projektu toalety.
Antypireny podszywają się pod hormony
20 sierpnia 2013, 13:03Określając trójwymiarową budowę białek na poziomie atomowym, naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) odkryli, że bromoorganiczne antypireny (ang. brominated flame retardants, BFRs) mogą naśladować estrogeny, zaburzając w ten sposób działanie układu hormonalnego.
Utrata węchu zapowiedzią śmierci
2 października 2014, 05:47U osób starszych znaczny spadek czułości węchu jest silnym prognostykiem... zgonu w ciągu najbliższych 5 lat. Z najnowszego numeru PLOS ONE dowiadujemy się, że 39% starszych osób, które nie przeszły prostego testu na czułość węchu zmarło w ciągu 5 lat od wykonania testu
Pij zdrowo
23 lutego 2016, 06:19Codzienne picie alkoholu może być częścią... zdrowego trybu życia. Tak przynajmniej uważa profesor Imre Janszky z Norweskiego Instytutu Nauki i Technologii (NTNU)
Najlepsze restauracje podają nie to, co zamówił klient
18 stycznia 2017, 12:49Badania przeprowadzone w 26 wysoko ocenianych restauracjach serwujących sushi w Los Angeles wykazały, że niemal w połowie przypadków podawano tam inne ryby, niż zamówił klient. Połowa z tego, co zamówiliśmy, nie jest tym, czym miała być - mówi główny autor badań profesor Paul Barber z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA)
Co szósty człowiek umiera z powodu zanieczyszczeń. Rzeczywista liczba ofiar może być większa
20 października 2017, 16:49Liczba osób zabijanych przez zanieczyszczone powietrze, wodę, glebę i środowisko miejsc pracy jest trzykrotnie większa, niż łączna liczba ofiar AIDS, gruźlicy i malarii. W jednym z najbardziej prestiżowych pism medycznych na świecie – The Lancet – opublikowano zatrważające wyniki najszerzej zakrojonych w historii badań nad ogólnoświatowym zanieczyszczeniem.
O korzystnych i niebezpiecznych dietach niskowęglowodanowych
20 sierpnia 2018, 12:46Spożywanie umiarkowanych ilości węglowodanów wydaje się najbardziej korzystne dla zdrowia, dowiadujemy się z najnowszego The Lancet. Badania, podczas których obserwowano ponad 15 400 Amerykanów biorących udział w Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) wykazały, że diety niskowęglowodanowa, gdy z węglowodanów pochodzi mniej niż 40% energii, oraz wysokowęglowodanowa (>70% energii) są powiązane ze zwiększoną śmiertelnością